onsdag, november 22, 2006

Mörker...

Har du sett bilden av fiskargubben? Du vet den som är så replikerad att det gått kultstatys i tavlan? Har du det så kan du också sannolikt se bilden av detta inläggs fågelreferens framför dig… Inte.. jo men om du tänker dig en vattenfågel, en av de snabbaste flygarna bland simmande fåglar, lägger till en skepparkrans och vips har du en skäggdopping

Att dyka blir dagens tema på den sista delen av mina enkla och idag kraftigt förkortade valanalysförsök. För de dykande partierna såg i valrörelsen ut som en flock skäggdoppingar som alla på samma gång försvann under vattenytan och där endast några lyckades återvända med någon form av föda…

Låt oss börja med Kd. Ett parti i desperat behov av profilfrågor och som lyckades med konsttycket att hitta ett par populistiska versioner av både fastighetsskatt och bensinskatt och i samma andetag lyckades med konststycket att förhandla ”bort” dem i Alliansuppgörelser. Kd:s själ är och förblir en trogen skara baserad på frikyrkliga inslag (och sen kan Kd-folk säga vad de vill). Visserligen så lyckades de säkert med konststycket att vinna några extra röster på sina skatteutspel, men tillbakagången var väl förtjänt eftersom de inte tillför något politiskt reellt till Alliansbygget.

Fp, tja vad skall man säga. Batongversionen av fd liberalt parti föll inte väljarna i smaken. Spetsade man dessutom detta med inte helt rumsrena fildelningsfrågor så …. Att partiet tappat liberala väljare till både C och M blir klart om man tittar i de olika valanalyser som finns. Fp blir i detta valet ännu ett exempel på att förlorar man sin ideologiska själ så förtvinar partiet.

V… att Västerpartiet återigen blivit ett kommunistiskt parti spelar en avgörande betydelse för att partiet gick kraftfullt tillbaka. Övriga kommentarer är överflödiga.

Mp gjorde ett förhållandevis bra val. Inte kanske så mycket på egna meriter som på att väljargrupper från framförallt tröttnat på V:s kommunistiska framtoning var tvungna att välja något och av två onda ting så valde man det minst onda Mp istället för S. Ser man på frågorna som Mp drev så fanns det egentligen inga nyheter, inga nya retoriska grepp (även om deras valaffischer var småroliga om man hann läsa dem). Mp skall nog vara glada att väljarna inte lyssnade för mycket på Peter Eriksson eftersom hans insatser i ex partiledarutfrågningen var så medioker att min numer avlidna mormor hade fått fram ett tydligare budskap!

Till tomtarna på högerkanten dvs Sd återkommer jag i särskild ordning och då sammankopplat med S eftersom dessa båda partier hör intimt samman!

Höres
Vigg

2 kommentarer:

Johan, PL&C sa...

Tjena! Har egentligen aldrig förstått varför sd kallas höger. I min värld är dom, som du också skriver i inlägget, närmast sossarna.

Och minns jag inte fel från en valanalys var det också från sossarna dom fick sina flesta väljare...

Anonym sa...

Har tyvärr inget att tillägga.Oroande för någon av oss.