onsdag, februari 07, 2007

gammalt mörker... nya mörkerkrafter...

Endemer är alltid fascinerande. Åtminstonde i fågelvärlden. Endemer är de arter som man som ornitolog någon gång i under sin aktiva tid skulle vilja uppleva på riktigt. Vår Fågelvärld har gjort en bra sammanställning av de endemer som finns i västra palearktis (term som omfattar Europa, nordafrika och mellersta östern).

Lika mycket som det finns fågelarter som man bara får se kanske en gång (själv har jag haft en Rödstrupig sångare i handen på Utklippan) finns det företeelser som man skulle vilja att de aldrig kommer tillbaka. En sådan företeelse är kommunismen. Att historien bleknar är i sig ingen nyhet men att många unga människor idag är helt historielösa om hur förhållandena var/är i några nära grannländer till oss är häpnadsväckande. Tur att det finns människor som gjort resan från vänster tex Reclaim the steets m.fl till att se världen med öppna ögon. Se hemskheterna, folkmorden, förföljelsen som skett i socialismens namn. Det tysta landet är en sajt väl värd ett besök både för historia och för eftertanke.

Hur många program har ni sett på tv som handlar om nynazisterna och deras oförståelse för den tankesfärens brott mot mänskligheten? Jämför hur ofta ni sett program om socialismen eller för den delen kommunismen med samma innehåll och syfte? Visst är det fascinerande att grupper som egentligen står för samma totalitära system, samma politiska plattform, samma inskränkta människosyn inte beskrivs i svenska media på samma sätt...

Höres
Vigg

Inga kommentarer: