onsdag, april 11, 2007

Liten på jorden…

Fåglarna kom en dag sams om att välja en kung. De beslöt att den som kunde flyga högst skulle få kungavärdigheten. Örnen flög med mäktiga vingslag allt högre upp i skyn, högre än någon annan förmådde. När han inte orkade mer, ropade han:
- Nu är jag kung! Nu är jag högst av alla!
Men då flög en liten, liten fågel upp från örnens rygg och kvittrade:
- Nej, ännu högre är jag! Nu är jag kung! Och sen den dagen får den lilla fågeln bära namnet kungsfågel.

NU kommer dom i stort antal Sveriges vanligaste fågel (i tät konkurrens med bofink och lövsångare). Vacker teckning på hjässan gör att man snabbt känner igen den om man ser den. Det säkraste vårtecknet av alla.

Det där med att flyga högst har ju prövats genom historien (Ikaros) och man vet oftast hur historien slutar. Lite effektfullt blir det när fallet blir tungt och de som kommer efter måste städa ordentligt. Det finns många sådana exempel runt om i landet men det tydligaste är nog i Trelleborg där majoritetsskiftet efter valet förra året gav den till synes eviga pampen Egil Ahl (s) en känga rakt ut i periferin. Ahl har under sina år vid makten (ungefär lika länge som det funnits rösträtt i Sverige känns det som) korrumperat en hel kommun så grundligt att det kommer att ta åratal att rensa upp. Senaste exemplet står att läsa i Sydsvenskan där underhållet av kommunens fastigheter är så eftersatt att det kommer att krävas 100 miljoner att rätta till.

På nationellt plan går tankarna snabbt till alla de tokigheter som den förra regeringen lyckades att införa eller för den delen behålla och förstärka. Jag tänker då inte minst på den sfär av statliga bolag som Socialdemokraterna värnat. Det är först när man ser dessa stora från nära håll som man inser vilken väv de spunnit i sina monopolställningar. Man kan bara önska regeringen lycka till med att snabbt avyttra flertalet av dem. Men man får hoppas att M Odell och M Olofsson tänker sig för mer än en gång så de inte skapar nya monopolister genom att knoppa av hela enheter eller företag rakt av.

Sen blir jag lite fundersam varför exempelvis inte ett statligt företag som Lernia inte står överst på listan till försäljning. Där finns ju gud bevars en fungerande marknad och antagligen skulle Lernia betinga ett mycket bra pris. Skumt!

Höres
Vigg

2 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

man kundre kankse sälja fåglarna okcså

okcså himmelen

man kan tjänra pengrar på precis vilkcet eländre som helst

det säjer jag nu

yo

Vigg sa...

Hej... men du hade ju lagt av ...varmt välkommen tillbaka embryo...

Tja om nu staten ägt fåglarna så hade jag protesterat mot det också .. men i god liberal andra så flyger de lite som de vill de små rackarna....

Höres
Vigg