tisdag, mars 06, 2007

linjärt eller samma skrot och korn?

Nååå har ni funderat på varför en trädkrypare bara kan klättra uppåt medan en nötväcka kan klättra både upp och ner... jasså inte... nåväl.. det har lite med hur fåglarnas klor sitter... ta en tur på ex google och kikar på bilder så kanske ni kommer på vad jag menar! Måste bara tala om att i Skåne har våren gjort sitt inträde och det ordentligt. Tog en sväng i förra veckan till Österlen och där drillade redan sånglärkorna i skyn över fälten, snödrivorna efter den nyligen förbidragande snöstormen smälte fort i en blek vårsol... det finns hopp.... det finns hopp.

När man studsar runt på diverse bloggar och tidningssajter också för den delen, så slår det en att det politiska bloggen och journalistiken alltid beskriver det politiska spektrat som en linje från vänster till höger.


Men det stämmer ju inte egentligen om man tänker efter... för börjar man analysera hur tokhögern och tokvänstern argumenterar och nu pratar vi om exempelvis Syndikalisternas ungdomsförbund, den utomparlamentariska vänstern men också om olika former av rasistiska eller nynazistiska rörelser, så är deras beteendemönster, deras uttrycksformer, vem som är deras svurna fiender, vilka som är onda och goda, så finns det uppenbara likheter. Till och med sådana likheter som gör att om man stöter på ett material från någon av dessa grupperingar både till vänster och höger så har man svårt att se vem som är avsändaren.

Den politiska linjen blir böjd. Så pass böjd att den till slut blir en cirkel där ytterligheterna möts i sin förvrängda världsbild. Ser man på det politiska landskapet i en cirkelform blir det dels lättare att förstå, men också lättare att förstå de förflyttningar som exempelvis skedde av normala väljare under den gångna valrörelsen. På en politisk linje kan avståndet mellan ex M och S fysiskt kännas långt men utifrån ett cirkelperspektiv så blir väljarens vandring innåt för att sedan nå cirkelkanten igen ett annat avstånd. (Blev det för otydligt får ni väl klaga... men onkeligen skulle det vara skoj att veta om någon smart statsvetare har tittat på den svenska väljarkåren utifrån ett cirkelperspektiv.)
Detta kan också förklara en annan tendens i 2006-års val. Att exempelvis Sverigedemokraternas framgång till största delen byggde på en rak väljarövergång från S till Sd. Tydligast blir det när man ser på siffror från röstsammanräkningen och jämför röstetal mellan valen 2002 och 2006 i exempelvis orter som Landskrona, Eslöv, Karlskrona m. fl.
Socialdemokratin har mycket att arbeta med internt bland sina väljarkadrar inte minst med bakgrund att det är det partiet som faktiskt bidragit både politiskt och fysiskt till att både tokhögern och tokvänstern existerar.
Tyvärr lär jag få återkomma i ämnet!
Höres
Vigg

6 kommentarer:

Magnus sa...

Intresant är också att väljarna uppfattade Kd längst till vänster av borgarna i förra valet.

Vigg sa...

Måste vara någon intern Kd eftervalsundersökning som du refererar till eftersom i de jag har haft tillgång till från Valu, SOM och Temo så finns inte den positioneringen med. Men å andra sidan om nu min lilla hypotes om ett cirkelformat politiskt fält stämmer så kan man ju faktiskt uppfatta partier lite hur som helst.

Skall man vara riktigt allvarlig så är det ju så att de som är mest konservativa, icke-förändringsbenägna och reaktionära är de som har partibeteckning inom det som i dagligt tal kallas vänster och bokstavs-vänster. Så då kan väl Kd få vara vänster också.

Höres
Vigg

Anonym sa...

Otroligt bra bild! Borde kommuniceras mer!

De flesta i vänstern glömmer ofta att nazism är en förkortning av Nationalsocialism. En socialism (kollektivism) där kollektivet är national-beroende.

På samma sätt som kommunism är en kollektivism där kollektivet är arbetare.

Skillnaderna är inte större än så.

Hos nazisterna vill man ta död på alla som inte ÄR som nazisterna.

Hos kommunisterna vill man ta död på alla som inte TÄNKER som kommunisterna.

Frågan är väl vad som är värst.

Buddy Jesus sa...

Har du någon länk till undersökningen som säger att (sd) har fått flest väljare från (s) ? Rent spontant kan jag ju tycka att (Kd) och (m) ligger närmre till hands. Å andra sidan har ju (s) förlorat flest väljare i valrörelsen.

Jag har sett många varianter av cirklar och diagram, bl a med två axlar, höger/vänster samt liberalt/konservativt. Dock håller jag med om att spektrat går ihop någonstans mellan extremhöger och extremvänster om man ser till vissa aspekter.

T ex är ju syndikalism och individualanarkism två extremer på var sin kant, men de innefattar båda självbestämmande utan härskare.

Gossarna med spasmatiska högerarmar har till synes liknande modus operandi som de som protesterade för Ungdomshusets i Köpenhamn räkning, men jag tycker inte att man kan jämföra dem rakt av för att yttringarna ter sig likartade.

Sen är det den enda variant jag har sett som har högern på vänster sida och vice versa.. ;)

Vigg sa...

kalle e.. om du nu gillar bilden, sno den och sprid den, jag tror förutom att den kanske har ett rent statsvetenskapligt diskussionsintresse så blir både tokhögern och tokvänstern inte helt happy när folk inser att de är "fjollar" i samma sjuka världsbild.

buddy jesus .. bäst bild av väljarförändringar får man faktiskt av själva valreultatsajten dvs www.val.se . Om man gör en jämförelse i valdistrikt i orter där Sd haft en kraftig framgång kan man klart se att det sker på bekostnad av S-röster i samtliga valkretsar (ett undantag har jag hittat i men där är den numerära skillanden för liten för att kunna dra någon riktig slutsats), ser man på VALU så visar deras vallokalsundersökning att överströmningen sker i första hand från S direkt till Sd, speciellet i de orteer där SD eller annat högerextermt parti redan är etablerade med ett fåtal mandat i kommunfullmäktige.

Höres
Vigg

Vigg sa...

buddy jesus... jag glömde ju... snurra på cirkeln och låt partierna "följa med runt!" så att du får det perspektiv du gillar när det gäller höger/vänster ;) Du tänker för linjärt!

Höres
Vigg