onsdag, juni 14, 2006

Ett litet steg...

Egentligen ganska alldaglig i sin framtoning. Men med den odiskutabelt bästa sångrösten. Om natten (störande för några, vackert för andra) så hörs den vida över nejden från någon närbeläget snår, näktergalen. Mer försommar får man leta efter. Synd bara att den håller sig till de södra delarna av landet.

Några som kanske inte har riktigt samma melodiska stämmor är Alliansen, men som idag har sjungit ut i en av de viktigaste symbolfrågorna, den om den framtida energipolitiken om de skulle vinna valet i höst. Bakom kulisserna har det säkerligen pratats under lång tid. Kan tänka mig att tongångarna har gått ungefär så här: Hur gör vi egentligen för att komma fram till något vettigt och desarmera en av Alliansens svåraste frågor? Vilka frågor måste man ge sig på, var ligger själva partitraumat och varför kan man inte lita på Folkpartister?

När de så stod där idag i försommargrönskan och talade sig varma om en energipolitisk satsning som skall gälla minst fram till 2030 så var det inte utan lite av historiska vingslag. För de som följt energipolitiken vindlingar genom åren inser snabbt att oavsett vad Peter Eriksson och Göran Person säger i sina kommentarer så innebär Alliansens trevande förslag en politisk milstolpe. Nu skall det onekligen bli intressant att se vad som kan tänkas hända i höst efter valet. Hur kommer Socialdemokraterna att hantera den falang inom partiet som i princip skulle kunna köpa Alliansens uppgörelse direkt av (IF Metall, Kommunalråd från storindustrikommuner m.fl) och hur kommer man hantera Mp som de facto inte varit med i den tidigare energiuppgörelsen.

Sanningens minut har varit för Alliansen, ett bra utgångsläge, men hur blir det med en energipolitik för västerkartellen om de vinner valet? Skulle vara trevligt som väljare att få reda på innan den 17 september.

Höres
Vigg

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och centerpartiet raderade därmed ut sig själva...?

Vigg sa...

Man vet aldrig... men jag tror faktiskt inte det. Om man gör en besiktning av den politiska förändring som skett inom det partiet så tror jag att de till och med kan börja sno åt sig liberala väljare som tycker att Fp blivit lite väl mycket batongparti! Dock så fanns inte den tendensen med i den senaste SCB undersökningen utan där var bara ett nettoflöde från V till C (om jag minns rätt) och bara det är i sig intressant!