måndag, juni 05, 2006

innehållslöst och förutsägbart...

I de sydligaste delarn av Sverige, på några få fält utanför Hammar så finns de, finns de sista kvarvarande Kornsparvarna i landet. Egentligen en ganska alldaglig sparv, även om den råkar vara våran största sparv och kan vid en snabb anblick förväxlas med en lärka. Kornsparven är ännu ett exempel på hur biotopförändringar kan snabbt påverka hela bestånd av olika fågelarter.

På tal om biotopförändringar så gick igår det sista av Sveriges Televisions "granskande" program om de sju riksdagspartierna. För den intresserade så återfinns samtliga program på SvT:s hemsida, fast egentligen så är det bortkastad tid att titta på dem. När man följt serien så inser man att trots att man på Dokument inifrån redaktionen har låtit flera olika journalister koncentrera sig på var sitt parti så blir djupet i reportagen inte mer än det vanliga "svart-vita". Saknas gör den politiska kunskapen hos journalisterna att ställa politisk intressanta frågor och för att få oss tittare att förstå varför en händelseutveckling inom ett parti har lett till en åtgärd eller en förändring av just det partiets politik.

Istället målas den ack så vanliga journalistiska bilden upp av "för eller emot" "svart eller vitt" "nöjd eller bitter". Frågan jag ställer mig efter att ha sett programmen är varför har man gjort dem? Vad bidrog de med? Ökade programmen insikten om hur de svenska partierna i riksdagen fungerar i sitt inre liv? Generellt sett så präglas uppläggen av dålig research där den ansvariga journalisten i ett mycket tidigt stadium bestämt vilken vinkel som skall prägla programmet vilket också märks på slutprodukten.

Synd! Här hade Svt en rejäl chans att ge oss sju timmars intressant politisk inblick istället fick vi sju timmars förutsägbarhet.

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: