onsdag, maj 10, 2006

Hut går hem men inte hot…


Sveriges vanligaste fågel? Ringer det någon klocka? Näe inte bofinken även om för den oinvigdes öra bofinkens sång kan vara snarlik lövsångarens.

Liten ljusgulgrön med dragning åt det olivgröna så försvinner lövsångaren effektivt bland bladverket. Å vet du vad, när du tror att du äntligen har lyckats att se en lövsångare så kan du mycket väl ha sett en gransångare…

Några som effektivt inte försvinner är dagens grundskoleelever. Senast debatterade i media så sent som idag efter det att Skolverket gjort en bedömning om man kan, som Kungälvs kommun gjort, hota elever med underkänt i samhällskunskap om man uppträder med rasistiska eller homofoba tillmälen mot andra elever. Det är väl bra att man sätter ner fötterna mot alla former av diskriminerande företeelser i skolan. Men de facto är det så, vilket Skolverkets jurist så noggrant påpekade i radion i morse, att det är upp till den enskilde läraren att se om eleverna har tillägnat sig tillräckliga kunskaper i ämnet för att få betyg. Inte skolledning eller kommunledning som vill bli av med ett annat problem, rasism och diskriminering, och hotar med att om eleverna inte har en demokratisk grundsyn så får de IG som slutbetyg.

I och för sig bra att debatten kommer upp. Men nog måste man fråga sig hur kommunledningen och skolledningen tänkt sig hantera andra icke demokratiska krafter som kanske inte direkt kommer till uttryck verbalt mot andra i skolan? Jag tänker på alla de elever som kanske inte ropar tillmälen efter andra personer men som väl utanför skolan ägnar sig åt exempelvis stenkastning a la SUF och Osynliga partiet. Grupperingar som öppet i andra sammanhang visar sitt förakt för demokratins grundläggande spelregler.

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: