lördag, maj 06, 2006

När mörkrets biträdande furste kommer....


Uppdaterad 060508

Nu så tjattar det friskt i var eviga buske. Med värmen följer sångarna. Inte studentsångarna dummer, de riktiga sångarna idag exemplifierade med svarthättan. Svarthätta är den sångare som du faktiskt kan höra längst eftersom de sjunger långt in i juli. Svarthättan hör till våra främsta sångare och ett skäl till att den sjunger livligt långt in i juli är att den ofta lägger två kullar. Olika individer utvecklar en egen sångstil och många har förmågan att lägga in skickliga härmningar av andra fåglars läten i sången.

Annars har det tjattrats i Malmö idag. Den Palestinske flyktingministern från Hamas fick till slut sitt visum och kom till det planerade mötet i Malmö. Stor uppståndelse från Israels sida förstås, klagomål på högsta diplomatiska nivå, EU-länder som protesterar, Frankrike ut senast. Men vad sker egentligen bakom kulisserna. Vilka var besluten och skälen att Hamas fick sitt efterlängtade visum? Vi kan ju bara spekulera, men låt oss för en stund göra detta och se om vi kan dra några förhastade slutsatser.

Sverige som nation har varit "dåligt" i ropet när det gäller internationella diplomatiinsatser. Norge har slagit oss med hästlängder och detta har förstås varit en vagel i ögat på S-regeringen som gärna hade sett sig själva mer betydelsefulla på den internationella arenan. Ny utrikesminister fick Sverige för ett tag sedan, en man, Jan Elisasson, som säkerligen har internationella ambitioner efter avslutat utrikesministeruppdrag.

Samtidigt har du ett gäng "terrorister" som med Iranskt stöd och genom folkligt missnöje har lyckats med bedriften att vinna ett val. Kanske inte så mycket på "egna" meriter som på vanliga palestiniers trötthet på Al-Fatahs genomkorrumperande styre. Hamas ett gäng som ingen "vill" prata med eller för den delen ta i med tång.

Vad passar bättre än att då ge ett svenskt Schengen-visum till en Hamas-minister, skapa ett förtroligt band att bygga på? Allt för att på sikt, vi pratar diplomati dvs. 5 - 10 år, kunna visa på att Sverige faktiskt är på den internationella diplomatiska arenan igen. En fjäder i hatten för den nye utrikesministern?

Sorgligt! En företrädare för en organisation där delar bevisligen bedriver terrorhandlingar och som inte förmår sig att erkänna sina grannländer har inte på svensk mark att göra! Jo jag vet att man alltid skall vända andra kinden till och erbjuda samtalsmöjligheter, men Hamas har inte visat tillstymmelse till politisk förändring eller vilja till en fördjupad dialog. Ibland är faktiskt de ekonomiska påtryckningsmedlen bättre att använda för att framkalla "diplomatiska samtal". Inte en spänn i bistånd till Palestina så länge Hamas inte accepterar att det finns ett land som heter Israel och att detta land har rätt att finnas till. Sen får utrikesminister Eliasson och Socialdemokratena sukta efter sin diplomatiska framgång och plats i den internationella spotlighten så mycket de vill…

(Uppdatering... ovan skriver jag "tjattrande" för att göra kopplingen mellan svarthättan och Hamas-ministerns möte i Malmö. Detta kan givetvis uppfattas som nedvärderande av den arabiska som talades vid mötet och den associationen slog mig inte innan. Jag ber därför direkt om ursäkt om någon tolkat det så. Det var inte språket eller folk med arabiskt ursprung jag åsyftade i kopplingen, utan Hamas ovilja att tala ur skägget när det gäller tingens ordning.)

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: