onsdag, maj 23, 2007

mobbning tillåten....

Enligt TT:s flashtjänst så är fackets agerande i det så kallade Vaxholmsmålet inte ett brott mot EU:s fria rörlighet enligt generaladvokaten i EG-domstolen. Så mycket för den fria rörligheten i en juridisk kontext. Att mobba, skrika go-home till arbetstagare från andra EU-länder blir enligt denna strikta juridisk tolkning tillåtet. Solidaritet enligt facket. Skam enligt denna dykand!

Höres
vigg

4 kommentarer:

Mats Dagerlind sa...

Det är ju lite för enkelt att kringgå kärnfrågan genom att fokusera på några enskilda blockadvakters dåliga omdöme att ropa "go home". Den retoriken håller inte och det är inte heller vad EU:s generaladvokat har sanktionerat, vilket du vet men väljer att inte låtsas om.

Vad förslaget säger är att rörligheten kan anses tillgodosedd om alla konkurrerar på samma villkor, dvs de löner som gäller i Sverige enligt avtal är vad man får rätta sig efter om man vill som utländskt företag vill etablera sig här.

Det är fullt rimligt. Konkurrens ska ske med kompetens, effektivitet, bra produkter och bra service, inte med låga priser till följd av lönedumpning.

Det främjar inte heller alliansregeringens arbetslinje att vi får fler svenskar i utanförskap genom att skapa en låglönemarknad för utländsk arbetskraft.

Sedan är det märkligt att man från liberalt håll inte hör samma argument åt andra hållet. När svenska företag etablerar sig i Kina eller Polen och betalar kinesiska eller polska löner, då bråkar ni inte och hävdar att de ska ha svenska löner.

Anonym sa...

Du har myck att lära om det som hände i vaxholm du verkar inte har gjort något djupdykning i sakfrågan utan försöker bara vinna billiga poäng mogna och väx upp din tönt/Byggnadsarbetaren

Anonym sa...

När lönerna blir exakt lika höga så får utländska företag och utländska arbetare en nackdel pga språket.

Allting annat är samma, men startsträckan för utlänningarna blir längre. Kommunikationen mellan uppdragsgivaren och det utländska företaget kommer att ta mer resurser i anspråk.

Exakt samma kostnad, men mer strul.

Därmed kan svenska företag behålla sin konkurrensfördel på svensk mark och ändå påstå att konkurrensen skulle vara på lika villkor.

Visst. Men lämna då EU.

Vigg sa...

mats: "När svenska företag etablerar sig i Kina eller Polen och betalar kinesiska eller polska löner, då bråkar ni inte och hävdar att de ska ha svenska löner." Näe just det, det är det som är själva poängen med marknadsekonomi.

Jag hävdar inte att byggnadsarbetare från Lettland skall ha svensk lön när de under en begränsad tidsperiod utför ett arbete som de vunnit genom offentlig upphandling.

Det handlar inte om lönedumpning utan att i en fungerande ekonomi som tex mellan EU-länderna så får företag konkurrera fritt. Fast det är tydligen en infallsvinkel som inte fallit Bygnads i smaken...

Anonym1: Suck... det var det där med ordvalen. Tryter argumenten höj rösten.

Anonym2: Själva grundidén med EU är just den att man skall trots vissa språkliga hinder kunna jobba, studera, resa m.m. mellan de olika medlemsländerna. Att vissa fackförbund i Sverige inte riktigt hängt med i den moderna historien är kanske uppenbar numer.