onsdag, maj 30, 2007

Dumhet --- så dumt att världen stannar...

Så här beskrev Gunnar Brusewitz att dagens sångattraktion lät ”Si bonn den token - si bonn den token, säljer bort oxen och kör med stuten, si hur han stretar - si hur han stretar, ha, ha, ha, - ha, ha, ha!” Kanske inte helt up-to-date men dock en bra beskrivning av hur en taltrast låter.

Några andra som tokat till det idag är ett helt annat gäng. Byråkratin har nämligen fått ett nytt ansikte. Man kan bara sucka och konstatera att vi är långt ifrån ett samhälle som visar respekt och uppskattning för företag och företagare som gör ett bra och viktigt jobb ... Att bara få för sig att bötfälla företag för att något verk behöver statistik är så korkat att jag inte hittar orden!

Bloggrannar.... gör som PLC ondgör er över detta tilltag!

Höres
Vigg

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Vigg.

Tack för din kommentar. Lite reflektioner och spontana tankar från min sida jag skrev ned då vi fick brevet fån Naturvårdsverket (NVV)

Mycket moralsänkande! Man kan känna sig uppgiven och börja fundera på varför ska man arbeta hårt, redovisa bra vinst, bedriva en seriös verksamhet och göra rätt för sig? Vad gör staten nästa gång? Utdömer vite på 1MSEK eller kanske 5MSEK? = Försätter oss i konkurs!

Kanske bra ambitioner med NVV:s EE-Register men kan det verkligen fungera i praktiken, känner mig mycket tveksam efter att fyllt i blanketterna och satt mig in i detta mer. Hur många av de sk producenterna kommer man missa? Väldigt många tror jag.

Enligt min mening skulle man lika gärna kunna sätta AB efter NVV. De har skissat fram en affärside´ där x antal (hundra?) miljoner ska dras in årligen. Vetek har utsätts till en av NVV AB:s kunder. Vi tvingas köpa deras produkt som alla måste köpa om de säger så. Det har mycket lite att göra med miljö.

MVH

Patrik Viktorsson
VD
Vetek Weighing AB

Vigg sa...

Tack för din kommentar Patrik. Jag är benägen att hålla med dig när det gäller NNV:s affärsidé och det värsta är att de tyvärr inte är ensamma om att använda denna metod balnd statliga aktörer. Bara för att nämna några exemepl på staliga aktörer som missbrukar sin ställning, SMHI, Lantmäteriet, FRA (säljer datasäkerhetstjänster) m. fl. Här krävs det verkligen krafttag från fler att få stopp på denna osunda konkurrens.

Höres
Vigg

Anonym sa...

Ni verkar inte vara insatta i hur det fungerar. Naturvårdsverket är budbäraren, som precis som budbäraren alltid gör, tar skiten. EU-kommissionen bestämmer vad som ska göras och Miljöbalken bestämmer hur det ska göras. Miljödepartementet bestämmer vem som ska göra det. Sen är det staten som får pengarna så som affärsidé suger det nog. Skärpning nu och läs på lite... PS. Det är inte gratis att skyffla ut en massa dynga i naturen...

Vigg sa...

kära anonym!

Nja riktigt om du beskriver det fungerar det inte. Man skall ha bra på fötterna innan man kliver i vätan ;)

Naturvårdsverket kan antingen på upppdrag av Miljö-dep eller för egen del fatta beslut om insamling av statistiska underlagsmaterial. Visst material kan förvisso ha betydelse för att fastställa ev miljöpåverkan, men mycket av det statistiska materialet är endast i undersökande syfte. Man skapar merarbete för företagen som de måste dels bekosta genom personalkostnader att administrera och dels som exemplet utgör att skicka in annars hotar vitesföreläggande.

Det brukar kallas proportionalitet när insatsen och effekten av insatsen är av ungefär lika värde. Vad svenska myndigheter behöver fundera när man inför nya regelverk är inte bara "den egna nyttan" utan också insatsen som uppgiftlämnaren måste stå för, om dessa båda står i proportion till varandra. Så är det inte i dagsläget!

Osund statlig konkurrens däremot är och förblir oförklarlig. Det finns inga argument varför SMHI, FRA, Lantmäteriet mfl skall befinna sig på en konkurrensutsatt marknad med skattefinanserade produkter som underprissätts.

Höres
Vigg

Anonym sa...

Okej, jag kanske inte har superkoll på hur det fungerar... :) Men hur är det i detta fall då? Vem har "fått för sig att bötfälla företag för att nåt verk behöver statistik"? Jag hade bilden av att det i detta fall var något EU-direktiv som var "regelboken", men jag kanske är fel ute? PLC verkar ju ondgöra sig över att Naturvårdsverket hittar på en massa dumheter men jag tvekar, jag tror att Miljödepartementet eller nån annan "ovanför" ritat med stora pennan...