måndag, mars 20, 2006

Är blåmesar kannibaler.....?

Försynta, med en ljusgul och ljusblånyans är blåmesarna en av våra vanligaste men kanske också mest " icke-sedda" mesfåglar. De finns ofta i människornas närhet men väcker inte direkt något större uppmärksamhet.

Några som däremot väckt uppmärksamhet och som samtidigt allt mer blivit "försynta" är Moderaterna. Politikens blåmesar...? Att den "nya" partiledningen inom moderaterna, nu senast vi detta partis kommundagar i Jönköping, fått ett riktigt grepp om sitt parti är helt oemotsägligt. Detta får man sig till livs om man läser både DN:s ledare eller Sydsvenskans ledare idag eller om man upplevde det på plats. Följer man de svenska partierna och den svenska politiska debatten så kan man kallt konstatera att mer än 60 år av socialdemokratiskt maktinnehav gör att även ett parti som har sina ideologiska rötter långt från den socialistiska fåran nu hemfaller till samma samhällsingenjörs grepp som Socialdemokraterna.

Visst kan man facineras av det politiska spinn-greppet att fullständigt eller till stora delar ta över ett annat partis politiska positioner. Men i det lite längre perspektivet innebär detta också att man tunnar ut den svenska politiska debatten och lämnar ett vaccum för populistiska partier att dyka upp på högerkanten. Det finns närliggande exempel på detta både ifrån Danmark och Norge. Att partierna i Sverige byter väljare med varandra, mestadels inom de båda grupperingarna, beskrivs som politisk kanibalism. Utvecklingen just nu är mer som leken "hela havet stormar".... fast med den skillnaden att det finns stolar för alla när musiken tystnar.... och hur spännande är det?

Det skall bli intressant och se vem som tar upp den nu "handlösa" kastade ideologiska handsken och vågar föra en debatt om vilken utveckling samhället skall ha om låt säga 20-30-år. Än har vi inte sett någon som vågar eller för den delen kan. 17 september och makten och rikedomen hägrar för mången politiker. Men vad skall man med makten till om man inte har en idé om vad som måste göras.... same same and not different, igen!

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: