lördag, mars 11, 2006

Stockholm tur och retur ... eller landets navel!

Skator är underskattade fåglar. Vackert skimrande fjärderdräkt men också beteenden som skulle få varje familjepsykolog att gå igång. Just skatornas förmåga att tillskansa sig vackert glänsande föremål är allmänt känt, men kanske är det bara en skröna.

Något som inte är en skröna är att nyhetsredaktioner som av någon anledning har sin huvudredaktionsbas i Stockholm ser händelser i Stockholm som riksnyheter. Fyller man dessutom på med att lokaltidningarna typ DN och Svenskan tror att man är rikspress, fast man knapp når utanför tullarna så blir bilden komplett. Hur många gånger har man inte hört uttrycket "landsortspress" då syftande på alla andra publicerade alster, radio och tv som produceras utanför Stockholm.

Följer man vad media skriver och beskriver så upptäcker man ganska snart att just media med produktion utanför Stockholm faktiskt har en helt annan nyhetsvärderingsgrund. En mer komplett bild av händelseförlopp och kanske också en lite mer klarsynt analys. Den publicistiska navelskådningen som är fallet i Stockholm gör att verkligheten blir mindre, mycket mindre.

Mycket navelludd måste vi läsa, se och höra. Tur att det finns tvål och vatten...

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: