måndag, april 24, 2006

En knivsegg senare...

Nu börjar det brumma… nix det är inte humlor eller vårens första MC-träff som jag syftar på utan Enkelbeckasinen… en av våra småvadare vars flykt, framförallt kvällstid, låter som taget ur filmen Crocodile Dundee, ett djupt brummande som uppstår när fågeln spänner ut sina yttre stjärtpennor…

Just nu brummar det i det politiska Sverige också. Senaste Sifo i helgen ger ett ovisst läge inför valet. Alliansen ligger lika med vänsterkartellen och var femte väljare osäker på hur han/hon skall rösta.

För någon vecka sedan varnade några professorer i statsvetenskap om att opinionsundersökningarna inte är tillförlitliga. Egentligen hade de kanske ett dubbelt syfte med sin varning, dels att faktiskt säga att mätmetoderna mellan de olika instituten som mäter skiljer sig så mycket åt och att underlagen därmed blir skakiga och dels att de själva var de enda som kunde göra bra och trovärdiga bedömningar.

Man kan ju ana att partierna, nu när de leker skärslipare, sitter och funderar hur de skall attrahera de nästan 20% som ännu inte bestämt sig. Fokusgruppsunderökningar kommer att vara hårdvaluta, även om vi som vanliga dödliga inte kommer att se hur de utfaller.

Det vi däremot kommer att se är partiernas tolkning av hur de tror att dessa grupper kan attraheras. Att S kommer att sockra med några fler reformer är ju utom allt tvivel, det har den ständigt leende minister Nuder redan aviserat. M:s första utspel är mot den grupp där man kan anta att de har förlorat lite fotfäste, företagare, därav deras utspel om sänkta och avskaffade arbetsgivaravgifter för tjänsteföretag. Folkpartiet lär antagligen fortsätta sin batonglinje… Centerpartiet kan vi gissa kommer med nya arbetsmarknadsrelaterade förslag om ungdomsarbetslöshetens problem.

Det som kommer att bli intressant att notera är om de partiegna intressena kommer att väga tyngre inom Alliansen än gemensamma nya ståndpunkter. Den politiska debatten, som ändå varit förvånansvärt vital under hösten 05, riskerar att återfalla till det gamla vanliga … diskussionen om vem som dukat av respektive dukat bordet… Blir detta fallet är den svenska politiska debatten att beklaga.

Höres
Vigg62

2 kommentarer:

Redaktörn sa...

Skulle tro att ju närmare valdagen vi kommer desto mer måna kommer borgarna bli framstå som en helgjuten allians utan sprickor mellan partierna. Just nu är man ute och röstfiskar lite var och en för sig, men det lär upphöra snart.
Omvänt kommer naturligtvis sossarna fortsätta försöka hitta sprickorna i allianen och inte minst försöka få de tre mindre partierna att framstå som moderaternas nickedockor.

Men jag tror media är alliansens skräck. När det drar ihop sig kommer bombsäkert några besvärliga tv-program (direktsända debatter, Janne Josefsson-reportage osv) och då gäller det att klara att upprätthålla bilden av enighet.

Vigg sa...

Bäste redaktörn... jo så är det nog... man behöver inte ens ha varit med om en valrörlse för att inse alla trix som vi som väljer kommer att konfronteras med.

Media... jo man tackar... hänvisar till ovanstående blogginlägg...

Höres
Vigg62