lördag, april 29, 2006

vart jag mig i världen vänder...

Som en del av vassruggen står den…orörlig väntande. Ibland upptäcker man den tidigt, oftast inte alls. Med sitt spridningsområde både i inland och kusttrakter vanlig i söder och mer sporadisk i mellersta Sverige. Det finns alltid en risk att förväxla hägern med tranan, men ser man en häger i flykten så blir allt klart. Med tunga makliga vingslag och med näst intill Z-formad kropp uppfyller den inte tranornas elegans.

För några där framtiden hägrar är dagens studenter vid universitet och högskolor. Att det alltid varit knapert att leva som student tror jag alla som prövat på studielivets vedermödor kan intyga. Möjligen kan siste-april/valborgsmäss vara en glädjepunkt då tillfällig våryra (läs en och annan pilsner) kan förhöja stämningsläget, men annars är både framtidsutsikter och levnadsvillkor ganska skrala. Hur det ser ut i verkligheten presenterades i DN idag.

Den ständigt leende minister Nuder presenterade ju för någon vecka sedan en satsning på studentekonomin, vilket studenterna nu dissekerat och kommit fram till att de rör sig om knappt 10 kronor om dagen. Att studenterna inte kommer att få de 1500 mer i månaden som deras organisation SFS kräver är nog ganska troligt.

Men samtidigt så hotar regeringen med andra åtgärder som kommer att göra det betydligt svårare för studenter från exempelvis mindre bemedlade hem att studera och för alla studenter att förstärka sin redan skrala kassa. Regeringen vill nämligen förbjuda säsongsanställningar och ta bort möjligheterna till deltidsarbete. Förslaget om säsongsanställningar skall röstas om i riksdagen den 18 maj. Att förslaget drabbar alla typer av säsongsrelaterade företag kan ju vem som helst räkna ut. Men det kommer också i hög grad att drabba just studenter, den grupp som är kanske mest vanligt förekommande inom besöksnäringens olika delar.

Visst är det konstigt att så många fortfarande ställer sig frågan varför det är så ont om ungdomsarbetsplatser när regeringen effektivt ser till att inga nya sådana skapas i företagen genom inskränkt lagstiftning.

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: