tisdag, april 11, 2006

I skogen kan man få två svar...


Nästan ljudlös flykt ... men inte så ljudlös till sitt läte ... skogens doldis, fast närmare än du tror... vi talar om Gröngölingen. En av våra större hackspettsarter.

Några som har åtminstonde färgen gemensamt med gröngölingen är Centerpartiet och kanske inte bara färgen utan att de även ibland kan upplevas som ljudlösa, bortsett från Maud O möjligen.

Vi har ju media kunnat studera den resa som Moderaterna gjort till "nya" Moderaterna. En resa som satt griller i alla "spin-doktorer" som S har till sitt förfogande. Hur hanterar man ett parti som är en "spitting image" av sitt eget?

Vad som kanske inte har varit lika uppmärksammat i media är den förändring som C har gjort. Under en följd av år har partiet gått från att vara ett landsbygds- och regionalpolitiks/bidragskramandeparti till ett socialt- och marknadsliberaltparti. Ser man politik utifrån ett 30-års perspektiv så har gårdagens "åsa-nisse-marxister" förvandlats till ett företagarparti, en nog så anmärkningsvärd resa.

I den liberala fåran så har ju tidigare Fp huserat ganska ensamt. Men samtidigt som C tränger sig på och allt mer utgör ett modernt liberalt parti förflyttar sig Fp mot de "väljar-marker" där tidigare M höll till, nu när "nya" M har tagit steget att bli grå-sossar. Om dessa partier på sikt behåller eller förstärker denna förflyttingstrend så kommer vi också att se ganska skarpa förändringar inom den del av valmanskåren som röstar på något av Alliansens partier. Då handlar det inte om "politisk-kannibalism" utan detta skall ses som en förändring i förhållade till de nya värdegrunder som dessa tre partier har skaffat sig.

Inför valet i höst kan vi säkert förvänta oss att se att Alliansens-partierna försöker beta av de stora skiljaktliga frågorna, häromdagen var det familjepolitiken som stod i centrum. Kvar att hantera är tex energipolitiken. Men skulle man komma överens om en långsiktig sådan kommer detta att samtidigt betyda att den interna rörligheten bland Alliansens väljare kommer att öka. De nya rollerna som partierna skaffat sig kommer att bli än tydligare. Vinnare där blir sannolikt Centerpartiet som liberalt parti och kanske Folkpartiet som högerparti.

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: