fredag, april 07, 2006

historielös historia...historierevisionister...

Från Lapplands sjöar till Hallands kuster, min släkting kan synas. Svärtan är kanske inte den av våra mest kända kustfåglar, utan namnet leder snarare till minnesbilden av betraktelsen av fingertopparna efter det att man läst morgontidningen.

Att svärta ner eller förändra historien är annars ett klassiskt vinnargrepp. Genom tidernas gång har vinnaren oftast skrivit historien och efterföljande generationer har fått lära sig "rätt och fel" "god och ond" genom vinnarens ögon. DN har ett tydligt sådant exempel igår där man beskrev "Judas evangelium" och vad som egentligen kanske hände den där natten i Getsemane olivlundar. (För intresserade läsare av just detta ämne kan rekommenderas följande länkar Gnosticism och De Gnostiska evangelierna )

Men detta sker även i nutid. Hur ser den politiska historiebeskrivningen ut i Sverige. Vi fick ett exempel på detta när, för någon vecka sedan, läroböckerna som användes i SFI-undervisningen visade sig innehålla ett klart förskönande av hur endast socialdemokratin byggt allt gott i Sverige, att det är varje glad invånare i Sveriges plikt att 1:a Maj demonstrera och att ex företagare låg vid poolen och fick maten serverad på silverbricka.

Tittar vi utifrån på Sverige vill regeringen alltid ge en bild av väldens mest harmoniska och sunda land, senast finansminster Nuder i samband med vårpopositionens presentation. Bilden blir kanske inte så absurd i Sverige eftersom Nuders bild av någon anledning dominerar i media, makten skriver historien.

Men pillar man lite på putsen så flagnar den fort... bland världen lägsta nyföretagandesiffror, skolundervisning som havererat, sjukvård som visserligen håller god kvalité men som man inte kommer åt pga av offentliga monopol och politiskt styrda väntetider, äldreomsorg som inte klarar det ökande antalet gamla-gamla osv osv.

Det är nog dags med en riktig historierevolution inte en historierevision som S håller på med.

Höres
Vigg62

Inga kommentarer: